Patologia cailor urinare

Dedublarea ureterala

Dedublarea ureterala (uretere bifide) reprezinta o malformatie congenitala a cailor urinare, destul de frecventa la femei, fiind prezenta la aproximativ 1 % din populatia generala.

Dezvolaterea ureterelor incepe cu a patra sapatamana de viata intrauterina, cand mugurele ureteral se dezvolta din ductele mezonefrice, determinand formarea ureterelor si o parte a sistemului colector renal. In cazul uterelor bifide, ramificarea mugurelui ureteral se face inainte de formarea blastemului metanefric, generand multiple anomalii ale ureterelor sau ale pelvisului renal (dedublarea ureterala se asociaza uneori cu dedublarea pelvisului renal).

Dedublare ureterala - clasificare :

  • unilaterala : intereseaza doar un singur rinichi
  • bilaterala : intereseaza ambii rinichi
  • partiala / ureter fissus (in forma de "Y" sau incompleta) : ureterul prezinta dublicitate doar pe o portiune a traseului, acestea unindu-se inainte de deschiderea in vezica urinara
  • totala (completa) : in care se formeaza doua uretere complet separate, unul dreneaza de la nivelul polului superior, celalalt de la nivelul polului inferior al rinichiului. Cele doua uretere se pot uni intr-un punct anterior orificiului de deschidere de la nivelul vezicii urinare sau unul dintre ele poate drena intr-un punct ectopic, deschizandu-se cel mai frecvent, la nivelul vaginului sau la nivelul uretrei

Manifestarile clinice variaza de la asimptomatic (in marea majoritate a cazurilor) pana la semne de infectie ale tractului urinar (datorita unui reflux vezico-ureteral), incontinenta urinara in special la femei, in cazul deschiderii ectopice la nivelul vaginului sau uretrei.

Dedublare ureterala

Dedublarea ureterala completa si bilaterala

Macroscopie
Ureterele au o lungime normala, de aproximativ 25 - 30 cm si un diametru exterior de aproximativ 5 - 9 mm. Acestea sunt separate inca de la nivelul pelvisului renal, unul drenand de la nivelul polului superior, celalalt de la nivelul polului inferior al rinichiului, avand trasee separate.
Cele doua uretere se unesc imediat deasupra jonctiunii cu vezica urinara.
Rinichii si vezica urinara sunt de dimensiuni normale, fara modificari patologice vizibile macroscopic.


Ultima actualizare : 25.02.2015