Fibrosarcomul

Fibrosarcomul este o tumora conjunctiva maligna rezultata din proliferarea fibroblastelor tumorale. Localizarea fibrosarcomului (in ordinea frecventei) : retroperitoneal, coapsa, extremitati distale.

Fibrosarcomul

Fibrosarcomul este constituit din celule tumorale dispuse in fascicule scurte, bifurcate, cu aspect de "os de peste (hering)". Celulele tumorale sunt fusiforme, relativ egale ca forma si dimensiune, cu citoplasma putina si limite imprecise. Aceste celule sintetizeaza colagen (in cantitati proportionale cu gradul de diferentiere). Mitozele sunt in numar variabil. Stroma tumorala contine vase de tip sarcomatos (vase fara perete propriu, delimitate de celulele tumorale), ce favorizeaza metastazarea pe cale sangvina. (Hematoxilina-eozina, ob. x20)

Gradul de diferentiere al unui fibrosarcom depinde de celularitate, cantitatea de colagen produsa si de maturitatea celulara. Fibrosarcoamele bine diferentiate au un aspect uniform, ordonat al celulelor ("os de hering"), fara hipercromazia nucleilor, cu cantitate moderata de colagen. Fibrosarcomul slab diferentiat este constituit din celule orientate variat, inegale ca forma si dimensiune (pleomorfism celular marcat), cu mitoze atipice numeroase, colagen redus si arii de necroza tumorala.


Ultima actualizare : 30.01.2009